Det är vanligt med att Parkinsons sjukdom ger upphov till smak och doftändringar. Det finns inte en enkel förklaring, och olika mekanismer kan dels utveckla sig över tid, dels variera mellan olika patienter.
Man behöver också reda ut om det är en reell smakändring eller att man har ett ”sötsug” och pga av detta intar mer söta livsmedel än tidigare.
Sötsug kan uppstå om man utvecklar sockersjuka / diabetes, vilket också kan ske når man har en Parkinson diagnos. Det kan finnas fler indikationer på möjlig sockersjuka som ökad törst,och man bör kontrollera ett blodsocker och ev ett långtids blodsockervärde, HbA1c.
Om detta inte är fallet är det ibland Parkinsonläkemedlen som spelar roll. Om det har lagts till något läkemedel under de senaste månaderna kan det vara detta som kan ge ökat sötsug. Motsatt kan socker intag vara ett omedvetet sätt att kompensera för låg dopamineffekt, då rent socker, genom insulinfrisättning, ökar dopaminfrisättningen. Det kan således vara såväl för mycket som för lite dopamin medicineringseffekt.
Det finns utöver detta studier som talar för att det kan vara del i sjukdomsprocessen vid Parkinsons sjukdom att områden i hypothalamus påverkas – det är i denna region av hjärnan som en del av faktorerna som styr aptit, sömn och andra kroppsfaktorer regleras, och med det exv intaget av födoämnen. Några enkla och typiska symtom för detta finns inte, och det finns inte heller några enkla behandlingar.
Smakförändring
Vi har några få smaker, men betydligt fler doftupplevelser som kan uppfattas som smaker. Sött, salt, beskt, surt och umani är grundsmaker och dessa funktioner förmedlas mestadels via tungans smakreceptorer. Man kan pröva om det är mer än socker som ger smakupplevelser genom att testa olika ”rena” smaker, exv salt eller surt. Om ett rent surt medel ger upphov till en upplevelse av sötma i stället är det sannolikt något antingen påverkar tungan (exv svamp), något läkemedel (för andra tillstånd, exv antibiotika, inhalationer och vissa blodtrycksmediciner är de vanligaste som påverkar och kan ändra smakupplevelse) eller mindre sannolikt hur hjärnan tolkar smakupplevelsen.
Ett sätt att behandlad detta är att om inte någon enkel orsak/åtgärd kan hittas är att öka kryddning och tillse att allt dolt socker i kosten minskas./Håkan Widner