Om det är lämpligt med en avancerad behandling rekommenderas det i de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen 2016 och 2022) att frågan tas upp på en sk Multidisciplinär konferens (MDK rond), som finns vid de regionala motorikenheterna. Oftast har det skett en bedömning av motorikteamen inför detta, men rutinerna kan se olika ut.

De generella rekommendationerna är att om man har svårbehandlade symtom med en omfattande påverkan av förmågan att klara vardagen och har förmåga/möjlighet att tillgodogöra sig en avancerad behandling och i avsaknad av de kontraindikationer till behandlingar med pumpar eller DBS bör man remitteras för en diskussion och / eller en bedömning. Det anges ofta att man bör ha en ”optimal behandling” och har minst 5 doser av reguljär anti-Parkinson medicinering, 2 tim besvärande ”off-perioder” och minst 1 tim med besvär, men det är inte nödvändigt att ha testat alla läkemedel. Det finns 4 – 5 klasser av anti-Parkinson mediciner (L-dopa, enzymhämmare COMT, och MAOB, dopaminagonist/härmare och sk NMDA hämmare) och alla klasser är inte lämpliga för alla så det är beroende på hur reaktionerna ser ut. Ta kontakt med behandlade läkare för en diskussion.

ProDuodopa är ett nytt pumpbaserat läkemedel, där det kan uppnås en stabilare behandlingseffekt vid tex fluktuationer, men det finns en del risker och komplikationer med denna behandling då läkemedlet ges under huden med en pump. Medlet är starkt koncentrerat och kan ge upphov till reaktioner i huden, och kan också leda till att hudens barriär påverkas och man kan få infektioner. Det är också ibland svårt att få en stabil effekt, varför man behöver bedömas om sannolikheten finns att det går att uppnå en gynnsam behandlingseffekt innan man startar processen att pröva. /Håkan Widner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.