Vid en (lång)resa över tidzoner fortsätter man i princip som vanligt, dvs man siktar på att följa dag/natt tiderna som man brukar, men att det som är dag förlängs eller förkortas beroende på åt vilket håll man reser. Det är intervallen mellan dagdoserna som man behåller och lägger till eller drar i från 1 eller flera doser.

Exv om man tar långverkande agonist, MAO-B hämmare och L-dopa  på morgonen, med L-dopa med ca 3 tim intervall fram till kvällen/natten så lägger man till ytterligare doser under den av tidzonsbytet förlängda dagen om man reser väster-ut och ”betalar tillbaka” detta med färre doser vid resa öster-ut, då dygnet blir kortare.

Det är främst L-dopa doserna som blir fler  – långverkande MAOB-I (Azilect/rasagelin/Xadago/safinmamid) respektive dopamin härmare (ropinorol depot/ReQuip Depot/ pramipexol depot /Sifrol Depot / NeuPro plåster) behöver man inte ändra antalet eller annan justering. Nästa dos tas vid nästa morgon exv. Plåstret låter man sitta kvar de extra timmarna.

Om man tar mer kortverkande dopamin härmare exv Sifrol 0.18/0.35 mg – icke dept eller ReQuip 0.5-2 mg  – icke depot) kan det vid riktig lång resa med ca 6 – 9 tim utökat dygn bli aktuellt med en ytterligare dos. Det är på samma sätt intervallen som är av intresse – vid resa väster ut kan det bli aktuellt med en extra dos, som betalas tillbaka med en dos mindre på vägen tillbaka.

Försök håll reda på vad som är dag och natt och förläng eller förkorta dygnets dagtid om möjligt. Det är lite svårare att parera för en längre eller kortare natt men det gäller i princip samma metod med medicinerng som ”vanligt”.

Det är också viktigt med vätskebalansen under flygresor då man förlorar vätska pga torr luft. De flesta flygbolag är bra på att servera vätska, och det skall man ta emot.

Väl på plats på reseorten är det bäst att söka anpassa sig till dygnet som det är – och ta medicineringen som brukligt dvs morgondoser på morgonen och hålla på de vanliga intervallen för följande doser. Det vanliga schemat för medicineringen gäller såväl före som efter.

Vid sk Jet-lag är det inte så mycket att göra – en del kan ha nytta av att tillfälligt ta Melatonin vid insomnandet, men det är inte alla som vinner på detta.

Brukar man ta medicin för sömnrytmen (vanligaste medlen är Mianserin eller Mirtazapin) kan man fortsätta med detta. Har man tagit vid andra tillfällen vid insomningssvårigheter T Zopiklon eller Zolpidem kan man fortsätta med dem, men har man aldrig tagit dessa medel är det olämpligt att pröva vid resa.

Det är ofta helt annan temperatur och luftfuktighet på reseorten.

Det är viktigt med att vara medveten om vätskebalansen. Det är oftast mycket större volymer som behövs än vad man förställer sig. Vid varmare reseort än hemma, mår de flesta bra av att ta ”vätskeersättningsmedel” exv ReSorb (salter+ glukos i lagom mängder) med 1 glas ReSorb till måltiderna (x 3 = 450 mL) utöver vad man vanligen dricker (minst 1½ L/dygn). Detta förebygger mycket av trötthet, lätt illamående och huvudvärk som vätskebrist kan orsaka. Tumregel:  om man känner törst – minst 1 L behövs fyllas på; först törst och sedan huvudvärk – minst 1½-2 L behövs för att kompensera förlusterna.

/Håkan Widner

Trevlig resa!

Exv  Ordinarie dosering  kl 7  kl 10 kl 13 kl 16 kl19  kl21 Natt medicin

Xadago 50 mg            1

Pramipexol 1.05 mg       1

Stalevo 100 mg            1   1     1     1    1    1

Mianserin 10 mg                                           ½

Fler doser under ”rese-dagen”

Exv  Resa väster-ut  kl 7  kl 10 kl 13 kl 16 tidz tidz kl19  kl21 Natt medicin

Xadago 50 mg            1

Pramipexol 1.05 mg       1

Stalevo 100 mg            1   1     1     1    1    1    1     1

Mianserin 10 mg                                                   ½

Färre doser under ”rese-dagen”

Exv  Resa öster-ut  kl 7  kl 10 kl 13 tidz  tidz Natt medicin

Xadago 50 mg            1

Pramipexol 1.05 mg       1

Stalevo 100 mg            1   1     1    1    1

Mianserin 10 mg                                   ½

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.