alltomparkinson.se

Maria: Vad är egentligen en ”god hälsa” och hur hanterar man ett sjukdomsbesked?

När jag fick min diagnos så började jag fundera mycket på vad ”god hälsa” egentligen betyder. Är en ”god hälsa” detsamma som att vara frisk? Kan man ”må bra” fast man har en sjukdom? 

Det första man förknippar hälsa med är ofta att vara frisk, dvs att inte ha någon sjukdom. Vissa kanske tänker att hälsa är en form av lycka. Man kan ju må bra även fast man har en sjukdom, exempelvis kan man ha diabetes och samtidigt må bra. Att vara frisk innebär inte heller att man automatiskt mår bra. Jag tänker att ”god hälsa” och att ”må bra” handlar om vilken inställning man har och hur man hanterar sin tillvaro beroende på sina förutsättningar. Jag tror även att acceptans är en viktig faktor för att må bra. Att acceptera sin situation och göra det bästa av det man har. Fokusera på det som fungerar istället för på det som kanske inte gör det, det tror jag är nyckeln till att känna lycka och må bra. Det är ju lättare sagt än gjort, men jag tror att alla kan öva på att tänka positivt och se möjligheter före problem. 

Jag läste på väldigt mycket om Parkinson när jag fick diagnosen. Läste allt jag kom över (på seriösa sidor då så klart, som bygger på evidens) och jag sökte på nätet. För mig var det viktigt att hitta saker som jag själv kunde göra som påverkar positivt. Att själv kunna bidra till att fortsätta må bra är en skön känsla. Det jag vet jag kan göra är tex att träna och röra på mig så ofta det är möjligt. 

Det är också viktigt att veta hur läkemedel fungerar för att kunna få ut så mycket som möjligt av dem. Det är bra att analysera hur man känner sig och försöka se samband mellan sitt mående och med tex läkemedelsintagen. Sömn och mat kan också påverka hur man mår. Jag har märkt att jag mår bättre när jag sover ordentligt och ser till att äta ofta, att vara småhungrig är inget bra för mig. Att ha insikt om sitt eget mående underlättar mycket även när man träffar sin neurolog då det skapar bättre förutsättningar för att kunna optimera sina läkemedel. 

Jag är särskilt förtjust i att läsa om forskning på Parkinson. Det finns ju jättemycket som pågår och det mest spännande är ju så klart den forskning som görs på bromsmediciner. Jag har faktiskt precis varit med i en studie på en bromsmedicin. Det ser hoppfullt ut angående den, men det skriver jag mer om i ett kommande inlägg…

Det finns olika mått på hälsa. Att mäta livslängden är ett sätt. De senaste århundradena har livslängden i Sverige ökat med många år, men trots det så mår befolkningen inte bättre. Dödsorsaker kan vara ett annat sätt att mäta hälsa. De sjukdomar vi dör av har förändrats genom åren och tex att dö i infektionssjukdomar eller olyckor har förbättrats avsevärt. Det går att mäta hälsa genom att se på sjukskrivningar. Ju längre vi lever desto mer ökar dock risken för att råka ut för ohälsa. Vårdbesök kan också mäta hälsan. Det vanligaste som folk söker vård för är de så kallade moderna sjukdomarna som är smärta, sömnproblem och stressproblem. 

Varför skriver jag om detta? Jo jag vill visa att ”god hälsa” kan handla om så många olika synsätt. Det kan vara en tröst tänker jag att veta att hälsa kan ses på olika sätt och alla kan hitta sin egen ”goda hälsa” utefter sina förutsättningar.

Klockan är ca 9:00 och innan jag satte mig här och skrev så lämnade jag barnen i skolan. Idag är det kvällspass för mig på jobbet så jag har några timmar nu innan det är dags att cykla iväg. Nu ska jag äta en god frukost (frukost nr 2 faktiskt) och sedan blir det att ta på sig trädgårdshandskarna för att rengöra lite utekrukor som behöver sig en uppfräschning, funderar på att måla om dem faktiskt. Finns ju bra sprayfärger att använda till det. Blir nog en liten powernap också innan jag beger mig till jobbet… 

Skickar med ett citat som jag läste:

”Det är bättre att korsa startlinjen och drabbas av konsekvenser än att bara stirra på linjen resten av ditt liv” – Paulo Coelho

/Maria 

Fler artiklar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.