alltomparkinson.se

Sommar, värme och livet med Parkinson

Så slog den till – värmen. Den kom helt plötsligt en dag i maj. Växtligheten exploderade. Det blev grönt, Lillkatt gav sig ut på äventyr, fåglarna sjöng för fullt, hägg och syren började blomma nästan samtidigt. Grillen kom fram, utemöblerna likaså. Med värmen, och ljuset kändes livet med ens lite enklare. Det blev sommar, som alltid lika efterlängtad, och här på västkusten blev det varmt. Jättevarmt.

Hur är det då med sommar, värme och Parkinson?

Jag vet att värmen påverkar min Parkinson positivt. Eller jag tror att det är så. Eller kanske är det till och med så att jag vill att värmen och sommaren skall påverka min Parkinson positivt eftersom jag trivs med livet på sommaren. Trivs med ljuset, de långa dagarna, havet och naturen, att bära lätta luftiga kläder och skor, att inte frysa, att kunna vara utomhus länge, att gränsen mellan ute och inne suddas ut. 

Men, för här finns ett men, stämmer det?

Jag har märkt att jag påverkas av både värme och kyla, att jag med åren har blivit temperaturkänslig. Jag har varit övertygad om att värmen bara har varit positiv för mig, men jag är inte längre så säker på att det stämmer. Nu när värmen kom snabbt fick det mig att börja fundera: 

”Kan värmen påverka mig både positivt och negativt? Om värmen påverkar mig negativt, hur yttrar sig det? Vad kan jag i så fall göra åt det?” Eller: ”Hur kan jag hantera en eventuell negativ påverkan?”

För att få svar på frågorna behövde jag bestämma mig för att först definiera vad jag upplevde som negativt.

Gräv där du står, eller googla på internet

Tänk så enkelt det kan vara! Mina egna erfarenheter först och sedan googla på internet och få fram andras erfarenheter och fakta.
Vad skulle en negativ reaktion på värmen under sommaren kunna vara? Hur yttrar den sig? Jag kom fram till två saker som händer med mig när det är varmt och som skulle kunna bero på värmen:

  • Jag blir trött, och orkar mindre
  • Jag blir väldigt lätt yr

Men, nej, ärligt talat tycker jag inte att det är speciellt tydligt att det jag upplever går att koppla ihop med Parkinson. Det kan lika gärna bero på något annat – typ lågt blodtryck. Men jag är nyfiken på hur vanligt det är att man upplever skillnader som kan bero på värmen.

Min nyfikenhet är väckt och med hjälp av google hittar jag en del intressant. 

”How to cope with seasonal changes”.

Jag läser ett urval av olika texter, en blandning av forskning, tidningsartiklar, och blogginlägg, som alla tar upp frågan om årstider och om de påverkar parkinsondrabbade. Med förvåning inser jag att artiklarna jag läser visar på att det här tydligen är ett ganska utbrett fenomen! 

Mitt intresse fångas av en artikel som tar upp hur 60 medlemmar i en FB-grupp har svarat på frågan:

”Do changes in the seasons and weather impact your Parkinson´s symptoms?” 

Sammanställningen av svaren är intressant. För det första är värme och dess påverkan något som är ett problem för de flesta. Bland annat svarade många att vid extrem värme slutade musklerna att samarbeta, man kände av att kroppen inte hängde med och många kände sig utmattade. 

(Intresserad? Läs mer på Parkinsonsdisease.net)

Det jag hittade hade jag inte förväntat mig, utan jag var snarare övertygad om motsatsen. Det här var dessutom något jag faktiskt kände igen mig i. Inte bara att man påverkas av värmen utan också komplexiteten, för det framkom att många trots allt mådde bättre under sommaren! Alltså man mår bättre under sommaren samtidigt som man är mer känslig för temperaturer och värmen ger en negativ påverkan. 

Varför påverkar vädret Parkinson?

Men varför påverkas Parkinson av vädret, av värmen? Det mest troliga svar jag hittar på den frågan ger en ganska tydlig förklaring med en direkt koppling till sjukdomen:

”Parkinson är en sjukdom som påverkar nervsystemet, som i sin tur styr kroppstemperaturen, och därför kan man vara mer känslig för värme och kyla. På vintern kan Parkinsonpatienter ha svårare att känna och hålla sig varma. På sommaren kan extrem värme göra det svårt för musklerna att fungera ordentligt”.

Sommar, värme och Parkinson – njut av livet

Vi är än så länge bara i början av juni och det verkar som att vi i sommar kommer att få en hel del varma dagar. En sommar med värme som kan påverka Parkinson på olika sätt. Då känns det bra med kunskap som gör skillnad i vardagen, kunskap som gör livet lite lättare att leva. 

Av det jag lärt mig om Parkinson och värme är det kunskapen om att parkinsonsymptom kan förvärras av sommarvärme samtidigt som man kan må bättre som kommer att hjälpa mig! Den biten har varit svår för mig att förstå, att få ihop, och kunna förklara för andra. Nu vet jag att det är ett vanligt fenomen och, dessutom varför kroppen reagerar som den gör.

Så nu njuter jag av sommaren. Av allt som jag tycker om. Av att livet blir så mycket enklare. Jag vaknar av fågelkvitter, ser älvorna dansa på gärdet utanför, katterna som tar sig en morgonpromenad, allt medan solen sakta stiger och lovar en ny, strålande, varm dag. Jag laddar positiv energi och sommarglädje.

Tankar en varm junidag på Västkusten.
Cecilia

Källor:
blog.patientslikeme.com
parkinsonsdisease.net
parkinson.org.uk
ScienceDirect: Evidence of climate change impact on Parkinson’s disease

Fler artiklar

Eleonor Högström: Sju goda år

Sju goda år?  Det ligger i människans natur att försöka se mönster i de händelser som utgör vårt liv. Vi försöker skapa ordning i vad som annars är ett kaos. 

Läs mer

Eleonor Högström: Balans i livet

Jag har arton års erfarenhet av Parkinsons sjukdom och jag har träffat många Parkinsonsystrar och -bröder under den tiden.  Jag fick en fråga för ett tag sedan. En kvinna 60+,

Läs mer

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.